Din guide til Gran Canaria

Alt om GRAN CANARIA! Tips om restauranter, hotell, severdigheter, uteliv, shopping, utflukter og mye mer!

Historie - Gran Canaria

guancherGuancherne - de første innbyggerne på Kanariøyene

Guancherne blir betraktet som Kanariøyenes urbefolkning. Ingen vet riktig hvor de kom fra men teoriene er mange. Noen mener at de ble utstøtt av romerne mens andre mener at de kom fra nord-Europa pga. mange guancheres lyse hår og blå øyne. En tredje teori går på at Guancherne kom fra Marokko, ettersom de to befolkningsgruppene har en del felles trekk.

Man mener at guancherne utgjorde ca. 75000 mennesker fordelt på alle øyene. De levde som familier i klippehuler og hørte til et av de mange kongerikene som var delt opp av lange steingjerder. Guancherne levede fredelig men det ble ofte konfrontasjoner mellom kongene. Våpnene de brukte var typiske steinaldervåpen som økser, steiner og trekøller.

Befolkningen levde av jordbruk og av deres husdyr - geiter, sauer og griser. Man mener at Kanariøyene var mer frodige i guanchernes tid enn i dag.

Nakne jenter og tykke bruder

Det var vedtatt ved lov at alle skulle være nakne om sommeren både udendørs og innendørs, men kun innendørs om vinteren. Det var spesielt viktig at jomfruene var nakne, slik at mennene kunne se dem.

Gancherne levde forskjellig fra øy til øy - på noen øyer måtte jentene selv velge ut sin mann, og på andre øyer var det foreldrene som bestemte. På Lanzarote hadde hver kvinne rett til tre menn: En til det huslige, en forsørger og en elsker.

Guancherne hadde en gudinne som var meget tykk, og derfor var alle kvinner som skulle gifte seg på fetekur i ukene før bryllupet. Det anslås at nygifte kvinner veide rundt 120 kg.

Før bryllupet måtte kvinnen ligge en hel måned i senga og spise gjeddefett i honning, lam i fløte og dadler. Hvis ikke det var nok, kunne den tilkomne ektemannen avvise henne. Hvis vi hadde hatt guanchere med oss på vår stranddynevandring forleden, ville de utvilsomt ha trivdes med det de så. Så mange valker, bilringer, vommer og feite rumper måtte ha gitt guancherne tenning og annen tilfredsstillelse.
-Camino de Santiago [blogg]

Spansk invasjon

På begynnelsen av 1400-tallet invaderte Spania øyene, og Lanzarote, Fuerteventura, La Gomera og Hierro ble raskt overtatt. Men det skulle en lang og blodig krig til før også Gran Canaria og Tenerife overga seg. Så først i 1483 kunne Spania erklære alle Kanariøyene for erobret.

De fleste overlevende guanchere ble solgt til araberne, som igjen solgte dem videre på slavemarkedet i Nord-Afrika. I dag finnes det ingen ekte guanchere, men eksperter mener at man kan se guancher-trekk i deler av Kanariøyenes nålevende befolkning.

65 prosent av dagens kanariere stammer fra guancherne. De resterende 35 prosent stammer fra spanjoler og portugisere. [kilde]

Finn et perfekt hotell på Gran Canaria

Gjennom det anerkjente hotellbyrået Hotell.no kan vi nå tilby hotell i alle prisklasser. Søk og bestill her:

Sponsede lenker

Ving annonse Gran Canaria

Flere reiseguider

Se også:


Privacy Policy